مصطفي خورسندي در گفتوگو با خبرنگار دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينکه «يقينا نوکران امام حسين (ع) در عرصه برگزاري مراسم عزاداري اهل بيت (ع) به عنوان پيامآوران کربلا و بازوان نظام وضعيت و مسووليت بسيار سنگيني دارند» گفت: در هر صورت شعور و محبتي از ناحيه امام حسين (ع) در ميان مردم موجود است که بايد هم در زمينه رساندن آن به شعور اهل بيتي توجه شود و هم اينکه به مباحث عاطفي آن توجه لازم شود.
وي گفت: گاهي اوقات شنيده ميشود که بايد صرفا به مباحث استدلالي و عقلي توجه شود و اصلا به مباحث عاطفي توجهي نشود در حالي که گاهي اوقات با طرح مباحث عاطفي کاري ميکنند که مباحث عقلي قادر به انجام آن نيستند.
رييس کانون مداحان کشور گفت: شهداي ما همه در هيئات و جلسات ديني پرورش يافتهاند و بر اساس همين آموزههايي که در اينگونه جلسات آموختهاند به سوي شهادت رفتهاند، بنابراين ذاکران امام حسين (ع) بايد هم به طرح مباحث عاطفي، روحي و رواني و هم طرح مباحث عقلاني و استدلالي در حوزه فرهنگ عاشورا توجه کنند و نبايد هيچ کدام از اين دو بعد را مورد غفلت قرار دهند و بدانند که هر دوي آنها در جايگاه خود بسيار مهم هستند.
خورسندي با بيان اينکه «بنابر گفته مقام معظم رهبري، ذاکر امام حسين (ع) يک معلم است» گفت: پس ما بايد ببينيم که ذاکران امام حسين (ع) به عنوان معلمان چه درسي به مستعمين خود ميآموزند.
وي افزود: درسي که ذاکران اهل بيت (ع) بايد به مخاطبان خود بياموزند درس ايثار، شهادت، از خود گذشتگي، اميد و مبارزه با مشکلات و معضلاتي است که شايد ما بعضا با آن روبرو باشيم و بدانيم که آنگاه که با اين دروس آشنا شديم رفتار و نگاه ما مصداقي از "ما رايت الاجميلا" خواهد بود، زيرا پس از آموختن اين دروس در مسير حق گام خواهيم برداشت.
رييس کانون مداحان کشور گفت: در سالهاي اخير مقام معظم رهبري بسيار بر خواندن اشعاري که حاوي محتواي پندگونه باشند از سوي ذاکران اهل بيت (ع) تاکيد کردهاند و به همين خاطر اين نياز وجود دارد که ذاکران اهل بيت (ع) به اين موضوع توجه داشته باشند و اشعارشان حاوي پند و پيام مناسبي باشد.
خورسندي با بيان اينکه «امام حسين (ع) در آغاز حرکت خود براي قيامشان ميفرمايند که "من براي احياي دين جدم و امر به معروف و نهي از منکر اين حرکت را آغازکردهام"» ادامه داد: بنابراين ما نيز بايد نسبت به احياي امر به معروف و نهي از منکر اهتمام ويژهاي داشته باشيم.
وي افزود: گاهي انسان احساس ميکند که هدف امام حسين (ع) از خود آن حضرت مظلومتر است و در اين عرصه ما بايد تلاش کنيم که نه تنها به اجراي امر به معروف و نهي از منکر، بلکه به احياي آن بپردازيم تا بر اين اساس مردم اگر نکته مثبتي پيرامون خود ديدند از آن تشکر کرده و اگر نکته منفي ديدند نسبت به آن تذکر بدهند.
رييس کانون مداحان کشور گفت: در برخي مواقع لازم است که از سوي مردم در زمينه فعاليت هيئات مذهبي تذکري داده شود که ميتوان به ايجاد سد معبر و ترافيک و نيز ريختن زباله در اطراف هياتها و ايجاد مزاحمت صوتي براي مردم اشاره کرد که اينها مواردي از منکرات اجتماعي را شامل ميشوند و يا در مورد اقامه نماز اول وقت بايد از سوي مردم تذکري نسبت به آنها داده شود و در اين زمينه وظيفه آنان تنها تذکر لساني است.
خورسندي در پاسخ به اين سوال که آيا از سوي کانون مداحان نظارتي بر فعاليت ذاکران اهل بيت (ع) صورت ميگيرد يا خير؟ اظهار کرد: اين کانون نزديک به دو سال است که کار خود را آغاز کرده است و هنوز به آن چيزي که مدنظرمان است نرسيدهايم، ولي يقينا سازمان تبليغات اسلامي سلسله مباحثي را به وسيله دفاتر خود در سراسر کشور به آنان ابلاغ کرده است.
وي با بيان اينکه «در جلساتي که خود من در آنها حضور داشتم نيز سعي کردهام مواردي که گفته شد را نيز به مداحان اهل بيت (ع) متذکر شوم» در پاسخ به اينکه اين تذکرات چه مواردي بوده است؟ گفت: در حال حاضر مورد خاصي که بخواهم بگويم به صورت مکتوب ابلاغ کرده باشيم نبوده است، ولي سازمان تبليغات اسلامي در همايشهايي که در سراسر کشور براي هيئات مذهبي برگزار ميکند دستورالعملي را در اين زمينه به آنان ابلاغ کرده است.
رييس کانون مداحان کشور در پاسخ به اين سوال که در برخي از مجالس جهت خواندن اشعار از سبک و ريتمي غيرمتعارف استفاده ميشود، موضع شما در اين باره چيست؟ گفت: من اصلا اين موضوع را قبول ندارم. شايد اين موضوع امکان وقوع داشته باشد و از بين 52 هزار مداحي که در سراسر کشور شناسايي کردهايم، ممکن است تعداد کمي اين موضوع را رعايت نکنند.
خورسندي گفت: بايد کار درستي که از سوي 52 هزار مداح در سراسر کشور صورت ميگيرد را ديده و اگر هم يک مداح خطايي را ندانسته انجام داده است به وسيله بزرگان جامعه مداحي به وي تذکر دهيم.
وي اظهار کرد: به هر ترتيب به نظر من بايد يک مجموعهاي از بزرگان جامعه مداح در قالب کميتهاي گرد هم آيند تا در آن اگر مداحي خطايي کرد از وي دعوت کنند و ابتدا از اين مداح تشکر کنند که توانسته است تعداد قابل توجهي از جمعيت جوان کشور را جذب مراسم عزاداري کند و اگر هم در انجام جزئي از برنامه اشتباه کرده است به وي تذکر دهند.
رييس کانون مداحان کشور گفت: ما بايد بدانيم که برخي از اين افرادي که اين مباحث در موردشان مطرح ميشود جوان هستند و شايد واقعا نميدانند که اين شکل از مداحي به نوعي شبيه ترانه است.
خورسندي گفت: بعضي از ذاکران امام حسين (ع) در عمرشان حتي يک آهنگ و ترانه گوش نکردهاند و خود من نيز تا به اين سن رسيدهام چه قبل و چه بعد از انقلاب يک ترانه گوش نکردهام و گاهي خود من نيز يک اثري را که شبيه به ترانه است، تشخيص نميدهم.
وي در پاسخ به اين سوال که در حال حاضر اينگونه فهميده ميشود که برخي از مداحان تحت تشکلهايي که براي جامعه مداح تشکيل ميشوند قرار نميگيرند حال تکليف آنان چيست؟ گفت: وظيفه ما اين است که تنها تذکر دهيم البته من مداح جواني را که نسبت به پير و پيشکسوت خود احترام قائل نباشد را نميشناسم.
رييس کانون مداحان کشور ادامه داد: به همين دليل است که ميگويم پيشکسوتان ما کنار هم قرار گيرند و مجموعهاي را جهت تذکر خطاهاي احتمالي جامعه مداح تشکيل دهند.
خورسندي گفت: من بسيار به مداحان جوانمان خوشبين هستم، بسيار دوستشان دارم و همچنين بسيار به آنان اعتقاد دارم و ميگويم که آنان در جذب جوانان به اباعبداللهالحسين (ع) موفق بودهاند و شايد يک اشکال جزئي نيز در خواندنشان وجود داشته باشد که آن نيز رفع خواهد شد.
رييس کانون مداحان کشور افزود: ما بايد فرهنگمان را قوي کنيم و براي جامعه مداح نيز دورههاي آموزشي بگذاريم و به آنها نيز کمک کنيم و اگر اشتباهي هم کردند دعوتشان کرده و اشتباهاتشان را تذکر دهيم.
وي ادامه داد: نوکر امام حسين (ع) عناد ندارد و دشمن نيست و اگر به کار اشتباه خود ادامه داد لازم است که ما با وي برخورد کنيم، ولي اينکه چه کسي بايد چنين کاري بکند هنوز در ساختار موجود اين مورد تعريف نشده است.
رييس کانون مداحان کشور در پاسخ به اين سوال که به هر ترتيب آيا تشکيل مجموعهاي جهت رسيدگي به برخي از اشتباهات و تخلفات احتمالي مداحان لازم نيست؟ گفت: لزومش را حس ميکنم، اما در حال حاضر خير. و هماکنون فقط ما يک تذکر لساني لازم داريم.